Milyen paraziták okoznak köhögést gyermekeknél és felnőtteknél, és hogyan kezelik őket?

köhögés az emberekben paraziták miatt

A köhögés és a férgek látszólag rosszul kompatibilis jelenségek. A száraz köhögés oka azonban gyakran éppen az emberi testben megtelepedett és elszaporodott helmintus.

Nem minden féreg képes erre, hanem csak azok, amelyek lokalizálhatók a légzőrendszerben.

Milyen férgek okoznak köhögést? Ezek azok a paraziták, amelyek eredetileg a belekben éltek, de a gyors szaporodás eredményeként, vagy az élet jobb körülményeit keresve a májba kerültek, és onnan az általános véráramon keresztül eljutottak a hörgő-tüdő szövetbe .

A helmintusok típusai

A kerekférgek ascarisai a belekben élnek és szaporodnak. A velük való fertőzés petesejteken keresztül történik, amelyek étellel kerülnek a szervezetbe, vagy a fertőzött személy által használt kezekből és tárgyakból. Föld, gyümölcs, zöldség, rosszul hőkezelt hús és hal - mindez a helmintojásokat juttathatja az emberi testbe.

A fertőzés elkerülése érdekében szüksége van:

 • kerülje a fertőzött állatokkal való érintkezést;
 • ne használjon helminthiasos emberek dolgait;
 • tartsa tisztán a kezét, főleg miután visszatért az utcáról és evés előtt;
 • jól mossa meg a nyersen elfogyasztott ételeket (gyümölcsök és zöldségek);
 • megfelelően elkészíteni a hal- és húsételeket.

Megéri tudni!A kerekférgek száraz köhögést váltanak ki. A keringési rendszeren keresztül vándorolva lárváik bejutnak a légzőszervekbe - hörgők, légcső, tüdő - irritáló receptorokba, és ezt a tünetet okozzák. A lárvák testen keresztüli vándorlási ideje egy-két hét.

A Giardia nagyon kicsi, egysejtű mikroorganizmusok, amelyek állóvízben élnek. Az általuk okozott betegséget giardiasisnak nevezik. A parazitákkal való fertőzés főleg a következő módszerekkel fordul elő.

 • Fertőzött embertől vagy állattól egészségesig.
 • Rosszul mosott termékek használata esetén.
 • Nyers tej vagy forrázatlan víz ivásakor.

Miután a lamblia egy ember vékonybélébe telepedett, 10 nap múlva képes megfertőzni más embereket. További idő elteltével a giardiasis krónikussá válik. A giardiasis köhögés oka allergiás reakciók, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a testet a paraziták salakanyagai részegítik. A lambliával fertőzött személy esetében az eset gyakran bronchiális asztmával végződik.

A giardiasis egyik fő veszélye a kifejezett tünetek hiánya a kezdeti szakaszban, ami lehetővé tenné a betegség pontos diagnosztizálását. A férgek felszabadulása a testből epizodikus, ezért nem mindig lehet kimutatni a lamblia cisztákat a székletben. Mielőtt magabiztosan diagnosztizálhatná a betegséget, többször kell mintákat venni elemzés céljából.

A tünetet a körtehernyó és a lamblia mellett a toxokarák is kiválthatják, amelyeket kutyákban elterjedt előfordulásuk miatt kutyás körteférgeknek is neveznek. A hörgőkbe jutva a lárvák allergiás reakciókat okoznak.

köhögés paraziták jelenlétében a szervezetben felnőtteknél

A gyermekeket érintő helminták típusai

Ha egy gyermeknek köhögése van, és ugyanakkor a megfázás kizárt, komoly okok vannak feltételezni, hogy helmintekkel fertőzött lehet. Mivel ez reakció lehet különböző típusú férgekre, csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy melyik helmint felelős érte.

Figyelem!Leggyakrabban helmintikus köhögés figyelhető meg kisgyermekeknél.

Nem meglepő, hogy a szülők gyakran tévesztik a megfázás tünetével, és hagyományos gyógyszerekkel kezdenek kezelni, amelyek cselekvésük sajátosságai miatt valóban kiküszöbölik a problémát. De ugyanakkor az oka, nevezetesen a helmintikus invázió, megoldatlan marad. A férgek tovább szaporodnak a gyermek testében, és a betegség előrehalad.

köhögés paraziták jelenlétében a gyermek testében

Giardiasis és ascariasis

Milyen paraziták okoznak tünetet a gyermeknél? Csak azok képesek vándorolni a testen és eljutni a légzőrendszerbe. Az ilyen paraziták közé tartoznak a gömbférgek és a lamblia. Nemi érett egyedeik a belekben élnek, de a paraziták lárvái képesek a vérrel behatolni a légzőrendszerbe, irritálva a receptorokat és allergiás reakciókat okozva.

Ebben az esetben a lárvák egy részét kidobják, a másikat lenyelik és ismét belekerülnek a belekbe, ahol megkezdődik a paraziták következő életciklusa. A lárvák egy része a légzőrendszerben marad, megzavarva annak működését.

bél lamblia emberben

Toxocara és pulmonalis fluke

A légzőrendszerre a legveszélyesebbek a laposférgek, különösen a fluke és a toxocara. A tüdőhöz csatlakozva paragonimiasis és toxocariasis okoznak - súlyos betegségeket, a tüdőszövet pusztulásával és a progresszív gyulladásos folyamatokkal együtt.

A laposférgek behatolása a gyermek tüdejébe köhögést okoz. Kezelés nélkül a gyulladásos folyamat előrehalad és átmegy egy szakaszba, amelyet a nyálka képződése kísér. A köpet köhögése vért tartalmazhat. Ennek a riasztó megnyilvánulásnak arra kell kényszerítenie a szülőket, hogy sürgősen forduljanak egy fertőző betegség orvosához.

Fontos!Ha egy fluke megfertőződik, a köpet kiválasztása gennyes és vérrel elkerülhetetlen.

toxocara az emberi testből

A felnőtteket megfertőző férgek típusai

Nem minden beteg hisz abban, hogy a helmintusok és a köhögés ugyanazon folyamat részei lehetnek, de ez igaz. A férgek által okozott köhögés általában száraz, könnyen összetéveszthető megfázással. Riasztásnak ebben az esetben az akut légúti vírusfertőzések egyéb tüneteinek hiányát kell jelentenie, amelyeket általában megfázás kísér.

Mi magyarázza ezt az állapotot? Ennek két oka van:

 • A helmintás lárvák mechanikai hatása a tüdőszövetre.
 • Allergiák, amelyekkel a fertőzött személy teste reagál a férgek salakanyagok jelenlétére és az elhalt egyedek bomlására.

Nincs olyan sok féreg és egyéb parazita, amely befolyásolja a légzőrendszert. Azt:

 • gömbféreg;
 • lamblia;
 • szerencse;
 • galandféreg echinococcus.
hányinger és köhögés paraziták jelenlétében a testben

Ascariasis

A kerekférgek nagyon elterjedtek, ezért a köhögés az ascariasis hátterében tipikus jelenség. Az Ascaris fertőzés a helminthiasisok hagyományos módjain fordul elő. Ez a talajjal való érintkezés, mosatlan gyümölcsök és zöldségek, piszkos kezek használata.

Az Ascaris lárvák problémát okoznak a légzőszervek szöveteire gyakorolt mechanikai hatással. Ez a parazita vándorlási szakaszában történik. A kerekférgek emberi légzőrendszerre gyakorolt hatásának mechanizmusa és sorrendje a következő.

A gasztrointesztinális traktusba kerülve az ascaris petesejtek saját enzimjeik és az emésztőrendszer nedvének hatására héját hullajtják, lárvává válva. Ez utóbbiak képesek behatolni a bélfalba a véráramba. Ezután a vér az egész testet hordozza - eljutnak a májba, a szívbe, a tüdőbe, a légzőrendszerbe.

A légcső nyálkahártyáján csillók helyezkednek el, amelyek reflexes mozgásaikkal a lárvát felfelé szállítják. Ebben az esetben a receptorok irritálódnak, és köhögés támad, kidobja a helmintákat a szájba, ahonnan vagy kiköpik, vagy lenyelik, és visszaesnek a belekbe.

Tájékoztatásul!Az ascariasisos köhögés általában rövid távú jelenség. De ha a fertőzés folyamatosan ismétlődik, akkor szinte állandóvá válhat.

ascaris parazita az emberi testből

Giardiasis

Annak ellenére, hogy a lamblia mikroszkopikus lény, nagyon súlyos kárt okoznak a szervezetben. A lamblia természetes élőhelye az állóvíz. Piszkos vagy termikusan rosszul feldolgozott étel fogyasztásakor, forrázatlan tej vagy víz fogyasztása esetén jutnak be az emberi testbe. Lehetséges fertőzés fertőzött emberektől és állatoktól.

A lamblia lokalizációjának fő helye a belek. A parazitáknak a fertőzés pillanatától számítva csak 10 napra van szükségük ahhoz, hogy a lárvák elkezdjenek kikelni a petékből. A bélfalakon behatolva bejutnak a véráramba és eljutnak vele a légzőrendszerbe, megzavarva működésüket és köhögést okozva.

Pulmonalis fluke

A Fluke párban él a tüdőben, cisztákat képezve a hörgőkben. A fertőzés parazitákkal fertőzött rákok és rákok fogyasztásával történik. A gyomor-bél traktusba jutva a tüdõbogár behatol a hashártyába, és a rekeszizmon keresztül eljut a tüdőbe, ami a beteg tartós köhögését okozza.

A trematodák osztályába tartozó kisméretű helmintás tüdőlomb "specializálódott" a tüdőben történő parazitálásra. Sokkal súlyosabb problémákat okoz a légzőrendszerben, mint például a kerekférgek.

Lokalizációjának helyén infiltrátumok jelennek meg és vérzések alakulnak ki, amelynek eredményeként az üregek feltöltődnek a férgek, az elhalt paraziták és a tüdőszövet bomló metabolitjaival. A tüdőlomb okozta károkat súlyosbítja az a tény, hogy hosszú májú, és akár 20 évig is képes élni a gazda testében.

A veszélyes parazita kezeléséhez az orvos szigorú felügyelete mellett van szükség. Csak ő választhat hatékony gyógyszert, amelynek minden esetben eltérőnek kell lennie.

A "károsság" szempontjából az elsőbbség azonban nem a tüdőcsapásé, hanem az alveococcus és az echinococcus lárváié. Ezek kicsi (legfeljebb 7 mm hosszú) galandférgek, amelyeket farkasok, prérifarkasok, kutyák, sakálok, rókák, vad- és házimacskák hordoznak maguknak különösebb kár nélkül.

A trematode osztályba tartozó helminták (digenetikus flukák) és a Trichinella gömbök allergiás köhögést okoznak, amely gyermekeknél különösen súlyos.

tüdőpehely az emberi testből

Orrfolyás helminthiasissal és egyéb parazitózisokkal

Az orrfolyást a helminták jelenléte okozza sokkal ritkábban. Ez a megnyilvánulás egyáltalán nem jellemző a helminthiasisra. Ennek ellenére egyes esetekben a paraziták orrfolyást és orrdugulást okozhatnak.

Néha a pinwormok, ritka esetekben, úgynevezett perverz (véletlenszerű, nem jellemző) lokalizációval, behatolnak az orrjáratokba, és orrfolyást és orrdugulást okoznak.

Ha nem helmintikus parazita betegségekről beszélünk, akkor az orrfolyást és bőséges nyálkahártyát okozó invázió példaként nevezhetjük az orr myiasisát, amely az orrban letelepedett kütyűk és legyek lárvája. üreg.

Figyelem!Az orrfolyás, amelyet néha a lamblia okoz, a lamblia salaktermékeire adott allergén reakció formájában a szervezet reakciójának következménye.

Ami az ascarisokat illeti, ezek nem okoznak orrfolyást vagy orrdugulást.

Következtetés

A helminthiasisok által okozott köhögés esetén a kezelésnek tartalmaznia kell a férgek megsemmisítésére irányuló parazitaellenes terápiát. A megfázás elleni tabletták szedése ilyen esetekben azt jelenti, hogy a kezelést nem maga a betegség, hanem annak tünetei ellen irányítják.