Paraziták az emberi testben

A paraziták minden ember testében élnek - ez kellemetlen, de tény. Naivitás azt hinni, hogy ha nincs háziállata, mindig alaposan mossa meg a kezét szappannal és vízzel, és ne egyen gyanús ételeket, megbízhatóan védve van, és nem lehet a parazita hordozója. Ezért nem szabad elfordulni ettől a témától, undorodva ráncolja a homlokát. Minél többet tudunk a parazitákról, annál hatékonyabb lesz az ellenük folytatott harc, és annál kevesebb az esély az életet veszélyeztető fertőzésre.

A WHO szerint az évente meghaló 50 millió ember közül több mint 15 milliót paraziták okozta fertőző betegségek okoznak.

Megdöbbentettek ezek a számok? Akkor itt az ideje, hogy közelebbről megismerje rejtett ellenségét, és elkezdjen harcolni vele.

Paraziták - mi ez

az emberi testben élő paraziták

A parazitákat különféle élő organizmusoknak nevezik, amelyek az emberi testben telepednek le, behatolnak belső szerveibe, és emésztetlen táplálék, gyümölcslevek és sejtek maradványaival táplálkoznak. Az emberi test az optimális környezet a különböző típusú patogén mikroorganizmusok számára, ezért a paraziták elsősorban létezésükre választják. Évekig élhetnek bármelyik szervben, vándorolhatnak a szomszédba, amikor kimerül, és így tovább az ember életének végéig - ami egyébként jelentősen csökken a paraziták negatív hatása alatt.

Nem minden parazita ártalmas gazdája egészségére. Néhányan semmilyen módon nem nyilvánulnak meg, és nem befolyásolják a belső szervek és rendszerek működését. De a legtöbbjük közvetlenül vagy közvetve provokálja a súlyos betegségek kialakulását. Az ilyen betegségeket parazitának vagy inváziónak nevezik, és az őket tanulmányozó és kezelő tudomány parazitológia.

A statisztikák szerint a világ népességének több mint 95% -a paraziták hordozója.

A paraziták minden olyan patogén mikroorganizmus, amely az emberi testbe kerül és tápanyagainak köszönhetően ott él. Ide tartoznak a baktériumok, vírusok, gombák, egysejtű szervezetek, ízeltlábúak, protozoon inváziók és más fajok. De ebben az esetben csak a férgekről beszélünk.

Paraziták típusai az emberi testben

Valójában több mint kétszáz különféle élősködő élhet az emberi testben. A leggyakoribbak:

az emberi testben élő paraziták típusai
  1. Pinworm- ez a faj elsősorban a gyermekeket érinti, orális-széklet útján elárulja, a vékonybélben és a vastagbélben él, petéit a végbélnyílás külső redőiben, ruhákon és fehérneműkön rakja le.
  2. Toxocars- főként macskákon és kutyákon parazitálnak, homokkal vagy talajjal érintkezve jutnak be az emberi testbe, amelyben a fertőzött állatok ürüléke található - ott a toxokarok évekig fennmaradhatnak. Ezek a paraziták nem mennek kifelé, a vérárammal együtt az ereken és a belső szerveken keresztül szállítják őket.
  3. Ascaris- a paraziták leggyakoribb típusa, a fertőzés étellel, vízzel, mosatlan kézzel történik. Az Ascaris bármely emberi szervbe bejut: a bél nyálkahártyájába, a májba, az agyba, a tüdőbe, a vesékbe, a hasnyálmirigybe, a szemekbe, vörösvértestekkel és más hasznos anyagokkal táplálkozik, nagymértékben kimerítve a testét hordozójának. A körömféreg hossza elérheti a 40 cm-t, naponta rakja le tojásait.
  4. Horogféreg- kicsi, mindössze 1, 5 cm hosszú, de nem kevésbé veszélyes, mint az ascaris, egy parazita. A bőrön keresztül kerül be az emberi testbe, leggyakrabban mezítláb járva a földön. Ez viszkető bőrkiütésként nyilvánul meg, bármely belső szervbe vándorolhat.
  5. Széles galandféreg- az emberi belekben csavart formában él, és szó szerint az összes tápanyagot kiszívja belőle, akár 10 méteresre is megnőhet. A fertőzés nyers húson és halon keresztül történik.
  6. Szarvasmarha- és sertésszalagféreg- nyers vagy nem elég sült hússal is behatol a szervezetbe, legfeljebb 20 évig parazitálhat a belekben és más emberi szervekben, elérheti a 7 méter hosszúságot.
  7. Giardia- a mikroszkópos paraziták, amelyek főleg kisgyermekeknél fordulnak elő, a fertőzés piszkos kezek, játékok, mosatlan gyümölcsök és zöldségek révén jelentkezik.

Természetesen léteznek más típusú paraziták is, amelyek letelepednek a testünkben és minden nap belülről ütnek, álmosságot, fogyást, ingerlékenységet, alvászavarokat, az immunitás csökkenését okozzák - és ezek a legkisebb gondok.

Összesen az orvostudománynak több mint 300 betege van, amelyeket inváziók okoznak, és több mint egyharmada halálos kimenetelű lehet.