Férgek az emberi testben

Valószínűleg mindenki tudja, hogy melyek a férgek és honnan származnak. De nem mindenki képes megválaszolni, hogy milyen férgek vannak, és ami a legfontosabb, milyen kárt okozhatnak az emberi testben.

A helminthiasis jellemzői és típusai

A helmintiózisok az emberi betegségek egy csoportja, amelyet parazita férgek, nevezetesen a helminták okoznak, parazitálnak egy személy belső szerveiben, befolyásolják a szöveteket és megzavarják normális működésüket.

A paraziták szinte minden szervben megtelepedhetnek: a belekben, a tüdőben, az epehólyagban, a májban és még az agyban is. A helminthiasis neve, lefolyásának lefolyása, következményei és tünetei a betegséget okozó paraziták típusától függenek.

De van néhány általános típusú helminthiasis:

típusú kontaktparaziták az emberi testben
 1. Kapcsolatba lépni.Az átvitel közvetlenül egy már fertőzött személytől történik kapcsolatfelvétel útján. A leggyakoribb a hymenolepiasis, amelyet törpe galandféreg okoz, és az enterobiasis, a pinwormok. A paraziták kimásznak a végbélből, és petéket raknak az emberi bőrre. Továbbá az elosztás élelmiszereken és háztartási cikkeken keresztül történik. A kontakt típusú helminthiasis fertőzésének fő oka a személyes higiénia szabályainak be nem tartása, valamint a termékek nem megfelelő feldolgozása és a tárolásukra vonatkozó szabályok be nem tartása.
 2. Geohelminthiasis.Jellemző, hogy nincs szükség közbenső gazdára, a parazita férgek teljes életciklusukat egy szervezetben teljesítik. A paraziták petéi és lárvái csak a külső környezetben élhetnek, leggyakrabban a talajban. Közülük nagyon ritka fajok képesek fejlődni beltérben, legtöbbjük csak szárazföldön vagy vízben. A földdel gyakran játszó gyermekek, valamint a tanyákon és legelőkön dolgozók a leginkább fogékonyak a geohelminthiasisra. Az ember fertőzése mosatlan zöldségek és gyümölcsök, kezeletlen ivóvíz fogyasztásával történik. Lehetséges, hogy a helmint por bejutásával vagy a bőrön keresztül jut be.
 3. <2_img_rxx>
 4. Biohelminthiasis.A helminták kialakulásához közbenső gazda, leggyakrabban gerinctelenek részvételére van szükség. Alapvetően a biohelminthiasisok terjedése vérszívó rovarokon keresztül történik. Az ilyen típusú paraziták a végső gazdaszervezet vérében élnek, harapáson keresztül jutnak a rovar testébe, majd fejlődnek benne, és ugyanazon harapáson keresztül jutnak el egy másik emberhez. De lehetséges a peték és a lárvák felszabadítása a külső környezetbe is, mint például a geohelminthiasis esetében. A helmintusok mindegyik típusának meg kell adnia a sajátos közbenső gazdatípust.

A helminthiasis tünetei és okai

A helminthiasis klinikai tünetei közvetlenül függenek az emberi testben élő paraziták típusától és élőhelyétől. Az érintett szervtől függően a betegség különböző megnyilvánulásai fordulnak elő, ami gyakran megzavarja a pontos diagnózist.

az emberi testből kivont paraziták

A helminthiasis átjut a fejlődés akut és krónikus szakaszán. Az akut stádium legfeljebb 8 hétig tart, de a krónikus évekig is tarthat. Az akut stádium a helminthiasis minden típusában hasonló tünetekben különbözik, mivel az idegen test megjelenése után az immunrendszer azonnali reakciót követ.

A krónikus szakaszban a tünetek minden egyes betegségre specifikusabbá válnak, és nem általánosíthatók. Minden az érintett szervtől függ, például amikor a paraziták lokalizálódnak a belekben, a hasi fájdalom és a széklet problémái jellemzőek.

A helminthiasis tünetei:

 1. Megnövekedett testhőmérséklet.
 2. Túlzott izzadás és duzzanat.
 3. Fájó izom- és ízületi fájdalom.
 4. Hasmenés, vagy fordítva, gyakori székrekedés.
 5. A test kiszáradása, gyakori hányás.
 6. A máj, a lép, a nyirokcsomók megnagyobbodása, puffadás.
 7. viszketés a végbélben, mint a paraziták jelenlétének tünete
 8. Kiütés egy személy bőrén.
 9. Megnövekedett fehérvérsejtszám.
 10. Vashiányos vérszegénység.
 11. A bőr és a végbél viszketése.
 12. Idegrendszeri rendellenességek, apátia, ingerlékenység, depresszió.
 13. Véres váladék jelenléte a székletben vagy vizeléskor.
 14. Hasnyálmirigy-gyulladás, sárgaság, hepatitis, bélelzáródás.

A helminthiasis egyes típusait a betegség tünetmentes, látens lefolyása jellemzi. Ez azért veszélyes, mert az ember belső szerve egyszerűen felszakadhat a súlyos károsodástól, amely után elkerülhetetlen az egész test parazitafertőzése, és ennek következtében olyan súlyos következmények, mint anafilaxiás sokk vagy peritonitis.

Különös figyelmet kell fordítani a gyermekek helminthiasisának megnyilvánulására, mivel ők vannak a legnagyobb kockázati csoportban.

Gyakran összetévesztik más betegségekkel, és a test károsodásának kritikus szakaszaiba kerülnek. A gyermekek immunitása még nem teljesen alakult ki, és nem mutat nyilvánvaló károsodás jeleit.

A leggyakoribb gyermekkori betegség az enterobiasis. A második helyen az ascaris különféle típusai állnak, amelyek leginkább a gyermekek betegségeire jellemzőek. Feltétlenül figyelni kell a széklet konzisztenciájára és rendszerességére, a különféle bőrkiütések megjelenésére, nem szabad figyelmen kívül hagyni a végbélnyílás viszketésének panaszait.

A helminthiasis fő okai:

a mosatlan gyümölcsök fogyasztása parazitafertőzés okaként
 1. Mosatlan zöldségek, gyümölcsök és bogyók fogyasztása.Nagyon fontos betartani a higiéniai és egészségügyi követelményeket. Óvatosan bánjon a vásárolt termékekkel; a gyermekek számára ajánlott speciális termékeket használni a gyümölcsök és zöldségek mosásához. Minden étkezés előtt elengedhetetlen a kézmosás.
 2. Hús és haltermékek.A szennyeződés és a súlyos következmények elkerülése érdekében jó minőségű hőkezelésre, valamint a vásárolt termék tanúsítására van szükség. Ellenőrizze az elkészített félkész termékek tárolási feltételeinek betartását. Elfogadhatatlan az útszéleken vásárolt haltermékek használata.
 3. Föld és homok.Ez elsősorban a gyerekeket érinti, mivel jellemző, hogy mindent a szájukba húznak. A játékok során ne hagyja, hogy a gyermek homokozót vagy talajt fogyasszon a nyaralójánál. Kizárt, hogy van valami, ami a padlóra vagy a talajra hullott.

A helminták tojásai mindenütt körülvesznek minket, ezért hangsúlyozni kell a személyes higiéniát annak érdekében, hogy minél jobban megakadályozzuk az esetleges helmintikus betegségeket.

Parazita osztályozás

A helmintákat alakjuktól és megjelenésüktől függően három osztályba sorolják:

 • Kerekférgek.A mai napig több mint 80 ezer ebbe az osztályba tartozó helmintust írtak le. Képesek súlyos károkat okozni az emberi testben, és különféle helmintikus betegségeket okozhatnak. A kerekférgek fejlődése 5 szakaszon megy keresztül, amelyek közül négy lárva, egy pedig kifejlett. Minden átmenetnél megváltozik a környezet vagy a köztes állomás. A leggyakoribb képviselők:ascaris parazita emberben
  • ascaris - olyan betegséget okoz, mint az ascariasis. Ez a fajta parazita képes kizárólag az emberi testben lakni és táplálkozni. A kerekférgek esetében a köhögés jellemző, amikor a lárvákat már érett egyedek az emberi torkába tolják és visszahelyezik a belekbe;
  • pinworm férgek - enterobiasisot okoznak az emberi testben és parazitálnak a belekben. A gazdaszervezetbe kerülve emésztési zavar, viszketés a végbél közelében, egyes esetekben a nemi szervek gyulladása, különösen nőknél.
 • Galandférgek.A szalagos helmintáknak több mint 10 rendje van az emberi testben. Ez a paraziták leggyakoribb osztálya, és rendkívül veszélyes betegségeket okoz. Két fejlődési lárvaszakasz átmegy és már felnőttként eljut a végső hordozóhoz. Köztes gazdaszervezetből jutnak be az emberi testbe, leggyakrabban egy fertőzött állat húsával. Ezzel összefüggésben a betegség megelőzése érdekében fontos figyelemmel kísérni a húskészítmények megfelelő elkészítését és kiválasztását. A leggyakoribb helmintustípusok ebben az osztályban:
  • soliter - teniasis betegséget okoz, amelyet gyakori hányás, hányinger vagy étvágyhiány jellemez;
  • a szarvasmarha-galandféreg kevésbé veszélyes betegség, de nagyon nehéz és hosszú távú kezelést igényel;
  • Az echinococcus egyfajta féreg, amely migrént, szédülést vált ki, és akár epilepsziás rohamot is okozhat.
 • Laposférgek (flukes).Mik azok a fülbevalók? Ennek az osztálynak a fejlesztéséhez közbenső gazdára van szükség. Ezek a parazita férgek okozzák a trematodákat. Az osztály legveszélyesebb fajtái:az opisthorchis paraziták az emberi testben
  • opisthorchiasis fluke - halhússal, leggyakrabban pontyfajokkal lép be az emberi testbe, befolyásolva a máj epeutakát;
  • skisztoszómák - vízen keresztül terjedve, skisztoszomiózist, nagyon súlyos, rendkívül súlyos következményekkel járó betegséget okoznak;
  • paragonim - pulmonalis fluke, a paragonimiasis oka, a fertőzés csak rákok, rákok vagy sertéshús fogyasztása esetén lehetséges.

Az összes ilyen típusú féreg az emberben csak egy kis része a jelenleg létező paraziták sokféleségének. Egyes jelentések szerint több mint 1 millió fajta létezik.

A helminthiasis diagnosztikája és kezelése

A tudomány nem áll meg, és a helmintikus megbetegedések azonosításának számos módját már kidolgozták és aktívan használják. A modern módszerek nagy pontossággal lehetővé teszik a paraziták típusának megállapítását egy személyben és a szövetkárosodás mértékét a helyükön.

A helminthiasis diagnosztizálásának fő módszerei:

 1. Mikrohelminthoszkópos.A peték és a férgek lárváinak kimutatására használják. Ide tartoznak Kato, Kalantaryan és Fulleborn módszerei. Ezek a módszerek külön-külön nem teszik lehetővé a paraziták minden típusának pontos meghatározását. De összesítve jó eredményeket adnak, különösen a testben élő paraziták terjedésének intenzitásának mértékét illetően.
 2. Macrogelmintoscopic.A leghatékonyabb a pinwormák és a roundwormok azonosításában. Segítsen felismerni a parazitákat a székletben Petri-csészével és nagyítóval.
 3. Biopszia.Ha fennáll annak a valószínűsége, hogy parazitálják a helmintákat az ember izomszövetében, akkor mintát vesznek és kutatásra küldik. Ez a módszer lehetővé teszi a legpontosabb diagnózis felállítását.
 4. Immunológiai.Ezeket a beteg vérének vizsgálatával végzik az emberi testben élő bizonyos típusú helminták elleni antitestek kimutatására.
 5. Az epe vagy a nyombél tartalmának elemzése.Máj, epehólyag és nyombél károsodása esetén alkalmazzák.
 6. Hangszeres.Ide tartoznak az ultrahang, a röntgen, a számítógépes vizsgálatok. Ezeket használják arra, hogy meghatározzák a férgek által okozott károsodás mértékét egy testben. És a belső szervek többi részének ellenőrzésére is.

Az azonosított betegségek kezelésére orvosi módszereket alkalmaznak. Megállapítást nyert azonban, hogy a komplex terápia több gyógyszer alkalmazásával a leghatékonyabb, mint egy féreghajtó szer alapján történő monoterápia kijelölése.

A helminthiasis kezelésére leggyakrabban egyetlen tabletta adagot írnak fel olyan hatóanyaggal, mint például a levamisol. Az adagolást a beteg életkorának megfelelően állítják be. Ez segít a paraziták gyengítésében.

Ezután 3 nap múlva mebendazolt vagy albendazolt tartalmazó gyógyszert szednek. Egy ilyen integrált megközelítés jelentősen felgyorsítja és növeli a kezelés hatékonyságát.

Elég gyakran előfordulhat, hogy az ember nem is tud a testében található férgekről. Ezzel kapcsolatban ajánlott megelőző módszereket végrehajtani az antihelmintikus gyógyszerek tanfolyamain. Ez különösen igaz az óvodáskorú gyermekekre és az állattartókra.

Az emberi paraziták súlyos károkat okozhatnak a belső szervekben. Az időben történő diagnózis és kezelés segít időben megállítani e betegségek kialakulását és megelőzni a súlyos következményeket.