Fajok sokfélesége: belső paraziták az emberi testben

ostorféreg parazita emberben

Az emberi testet nemcsak a helminták károsíthatják. Vannak más típusú emberi belső paraziták, amelyek korántsem biztonságosak az emberi egészségre.

Nem kevesebb kárt okoznak, salakanyagokkal mérgezik a testet, tönkreteszik a sejteket, és minden szerv, beleértve az agyat is, különféle betegségeket okoznak.

Az emberi belső paraziták típusai

helmint az emberi testből

A belső emberi paraziták között nincs egység, típusuk sokféle, csakúgy, mint az általuk okozott tünetek.

  • A legegyszerűbb egysejtű szervezetek, amelyek protozoonok általános néven okoznak betegségeket. Ezek közé tartozik a lamblia, a plazmodium malária, a leishmania, a trichomonas, a dizentéria amőba. A legegyszerűbb, mint általában, a teljes fejlődési ciklust a gazdasejtekben tölti, időről időre a vér vagy a nyirok áramlásával vándorolva.
  • A helminták különféle veszélyes férgek, amelyek képviselői az emberi test belsejében élősködnek. A leggyakoribb képviselők a gömbférgek - pinworm és roundworm. És laposférgek is - különféle galandférgek és foltok.
  • A rovarlárvák a myiasis nevű parazita betegséget okozhatják.

A rüh viszketése vagy a demodex az emberi testben élő paraziták típusainak is tulajdonítható, de ezek nem hatolnak be a bőrön túl, és a fejlődési ciklus egy részét a bőr felszínén töltik.

Protozoa

Azt mondhatjuk, hogy az egysejtű parazitákat a legnehezebb kezelni és diagnosztizálni. Például csak egy kenet és egy vastag vércsepp segítségével lehet megerősíteni a maláriás plazmodium jelenlétét az eritrocitákban. És nem mindig lehet parazita plazmodiummal megragadni az eritrocitákat. Ezért fontos ismerni a betegségek tüneteit és a fertőzés forrását. A betegség kialakulását kísérő összes tény összehasonlításával lehetőség van a kórokozó céltudatos azonosítására.

Malária

Valamiért sokan meg vannak győződve arról, hogy a malária kizárólag trópusi betegség. Messze van tőle. Csak 4 malária plazmodia faj parazitálódik az emberi vérben. Újabban, 1997-ben, Tadzsikisztánban malária kitörését regisztrálták: az év során mintegy 30 000 ember betegedett meg.

A malária az emberi vér nagyon veszélyes parazitája, tünetei súlyos következményekkel járnak a szervezet számára. Afrikában és Ázsiában évente 800 000 ember hal meg a betegségben.

Figyelembe véve azt a tényt, hogy a maláriát a közönséges szúnyogok egy hordozóból egészséges emberré továbbítják, nem meglepő, hogy az importált malária eseteit gyakran a középső sávban rögzítik.

A malária tünetei visszatérő lázra emlékeztetnek, 48–72 órás különbséggel. Pontosan ennyi kell a malária plazmodiumnak az intercelluláris folyadékba. Szabadulásukkal egyidejűleg az eritrociták, amelyekben parazitáltak, megsemmisülnek, a méreganyagok és salakanyagok a szervezetbe kerülnek. Mindez a testhőmérséklet hirtelen, akár 40 fokos emelkedését okozza, gyengeséget, a tudat elhomályosulását, álmosságot, tachycardiát, a vér kiválasztását a vizelettel. Ugyanakkor vashiányos vérszegénység és a lép méretének növekedése alakul ki. A lázrohamok egy adott faj fejlődésére jellemző idő után ismétlődnek. A malária szöveti vagy májstádiummal is rendelkezik, amelyben a parazita életben maradhat, ami a malária akut fázisa több hónap múlva megismétlődik.

Az emberi vérparaziták kezelése hosszú és bonyolult folyamat, a legnehezebb a malária helyes és időben történő diagnosztizálása - tünetei hasonlítanak egy akut vírusfertőzésre. A közelmúltban természetes cinchona port, kinint használtak kezelésre.

A malária elleni legjobb védekezés a megelőzés. Ehhez állóvíz-tartályokat vezetnek le, amelyekben szúnyogok szaporodnak, az endémiás területeken pedig riasztószereket és más védekezési eszközöket alkalmaznak.

parazita malária plazmodium emberben

Dizentéria amőba

Egysejtű parazita, amely fekélyeket, eróziót, gyulladást és a vastagbél nyálkahártyájának nekrózisát okozza. A betegséget colitis, dizentéria, súlyos láz tünetei kísérik. Az amoebiasis perforált bélfekélyeket, májtályogokat okozhat. Az elhúzódó amebiasis a test súlyos kimerülésével, vérszegénységgel és vérzéssel jár.

Megfertőződhet egy pangó víztömegből származó víz ivásával. A kezeléshez anthelmintikus gyógyszereket és a tetraciklinek csoportjának antibiotikumait írják fel.

Helminthiasis

A helminták az emberek egyik leghíresebb többsejtű parazitája. Ezek a férgek különböző típusúak lehetnek, és parazitálhatnak a szervezetben ivarérett és lárva stádiumok formájában. A leghíresebbek közé tartozik az ürömféreg, a szarvasmarha-galandféreg, a sertésszalagféreg, a széles galandféreg, az echinococcus és a májpehely.

Kerek helminták

Az Ascaris a kerekférgekhez tartozik; felnőttkori formájában az emberi belekben él és szaporodik. Az Ascaris lárvák bárhová bejuthatnak a véráramba, például a májba, a hasnyálmirigybe, a szívbe, akár az agyba is. Leggyakrabban azonban az emberi tüdőben parazitálódik, ami tüdőgyulladás és hörghurut tüneteit okozza. Köhögés, zihálás kísérik, jellemzőek a tüdőbetegségekre, lázra, általános gyengeségre, légszomjra.

A bélszakaszt a következő tünetek kísérik: hányinger, hányás, étvágytalanság, hirtelen fogyás, székletzavarok, a köldök körül lokalizált hasi fájdalom, általános mérgezés, depresszió, fokozott nyálképződés és bőrallergiák csalánkiütés és viszketés formájában.

Megfertőződhet mosatlan zöldségek, gyümölcsök és víz fogyasztásával. A rovarok áthelyezhetik a férgek petéit az ételbe.

Lapos helminták

A laposférgek emberi paraziták, amelyeket galandférgekre és foltokra osztanak. Különböző felépítésűek és fejlődési ciklusok vannak. Csak egy dolog egyesíti őket - ezek az emberi test veszélyes parazitái.

Fasciola

A fascioliasis vízzel vagy zöldséggel fertőzhető. Ezek az élősködő férgek kifelé hasonlítanak egy fa levelére, és jól körülhatárolt fejűek. Két tapadókorong segítségével rögzítik a szövetekhez. Az egyén élettartama legfeljebb 5 év.

Ez alatt az idő alatt a májbogár vagy fasciola által érintett személy a következő tüneteket fejti ki: láz, fájdalom az epigastriumban, a jobb hypochondrium, az étvágyzavarok és a széklet felzaklatása. A jövőben krónikus hepatitis, vérszegénység alakul ki.

Galandférgek

A galandférgek között számos galandféreg található: szarvasmarha-galandféreg, sertésszalagféreg, törpe galandféreg és széles galandféreg. Ezek a férgek különböznek más férgektől a testrészek felépítésében:

  • a fej, amely balekokkal vagy horgokkal van ellátva, velük együtt a férget bevezetik a bélfalakba;
  • egy test, amely tíz méterre nő a fejétől, és sok hermafrodita szegmensből áll, amelyek petéket termelnek.

Ez a szerkezet bizonyos nehézségeket okoz a lapos galandférgek kezelésében: a parazita teste teljesen elmozdulhat, és a fej az emberi bél falában marad, és idővel az egyén meggyógyul.

galandféreg az emberi testből

A galandférgek képviselője az echinococcus, amely lárva formájában parazitál az emberen - a finnek. A Finna echinococcus bármilyen szervbe behatolhat, és mivel nem képes felnőtté válni, növekedni fog. A finn helyétől függően bármilyen tünetet okozhat az epilepsziás rohamoktól, agykárosodással, hányingerrel, hányással, májgyulladással, allergiával és másokkal.

A parazita bejutása egy személy tüdejébe tüdőgyulladás és allergia tüneteivel jár, a kezelést csak műtéttel végzik. Miután kivonták a finneket a szervből, rehabilitációs kezelést írnak elő.

Megfertőződhet, ha kapcsolatba lép a beteg állatokkal: sertésekkel, kutyákkal vagy ivott vizet egy szennyezett víztározóból.