Milyen teszteket kell elvégezni a paraziták emberi testben való jelenlétének azonosítására

Az emberek létfontosságú tevékenysége szorosan összefügg a különféle mikroorganizmusokkal, nemcsak a külső környezetben élnek, hanem közvetlenül bennük is élnek.

Egyes tanulmányok szerint mindannyian körülbelül 100 billiónak adunk otthont. mindenféle egysejtű organizmus.

Az orvostudományban a gazda útján élő összes organizmusra élősködőként hivatkozunk, külön csak a gombákat, baktériumokat és vírusokat választják ki.

Az emberi testben található kártevők típusokra oszthatók:

 • protozoonok - amőbák, plazmodiumok, pneumociszták, lamblia, tripánoszómák és mások;
 • helminták - parazita férgek;
 • patogén mikroorganizmusok;
 • különféle ízeltlábúak - atkák, rovarok és mások.

Kezdeti feladatukat titkos létnek tekintik. Éppen ezért sokukat nehéz azonnal észlelni, néha egy parazita organizmus által okozott betegség látható jelek és szövődmények nélkül évekig is eltarthat.

Egyes tanulmányok szerint az emberiség körülbelül 85% -ban férgekkel fertőzött, és sokan nem is tudnak róla.

Ezért minden felnőttnek évente egyszer meg kell vizsgálnia a parazitákat.

A parazita organizmusok által okozott számos jel és tünet

Először is, a paraziták jelenlétét az emberi testben a következők jelzik:

 1. A gyomor-bél traktus munkájának bármilyen zavara férgekről beszélhet.
 2. A kártevő által kiszívott szükséges nyomelemek hiányának eredményeként fertőző betegségeknek és általános fáradtságnak van kitéve.
 3. Mindenféle allergiás megnyilvánulás - orrfolyás, kiütés, ésszerűtlen tényezők által okozott köhögés (az okot gyakran a parazita hulladékának nevezik).
 4. Fogyás megfelelő táplálkozással.
 5. Tompa bőr az alapvető vitaminok hiánya vagy hiánya miatt, mivel paraziták felszívják őket.
 6. Viszketés a végbélnyílásban (a pinworm enterobiasis jele).
 7. Problémák a körmökkel és a repedezett sarokkal.

A különleges esetek nem mindig jelentik a károsító szervezetek jelenlétét az emberekben, de több jel kombinációjával a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni tanácsért és a diszfunkciók megfelelő tanulmányainak elvégzéséért.

Vizsgálatok paraziták kimutatására felnőtteknél

A parazita organizmusok teljes spektrumának megragadása egy speciális és olcsó felmérési módszerrel lehetetlen. Ezért gyakran elvégzik a paraziták átfogó elemzését.

Sőt, a következőket lehet diagnosztizálni: vizelet, ürülék, köpet, az emberi test vér- és szövetrészei.

Vegye figyelembe a modern orvostudományban alkalmazott kutatások típusait.

Szövettani koprogram

A paraziták székletvizsgálata abból áll, hogy mikroszkóppal megvizsgálják a beteg ürülékét lárvák, peték vagy érett személyek töredékei szempontjából.

Ezzel a módszerrel számos féregfajtát azonosíthat, de a belekben élő károsító szervezetek észlelésekor maximális hatékonyságot mutat.

Lehetővé teszi az ascariasis, a hookworm-betegség, a trichocephalosis, az enterobiasis és mások diagnosztizálását.

A paraziták kimutatására szolgáló ürülék részletes elemzéséhez a széklet anyagát egy kórházban kiadott vagy gyógyszertárban vásárolt üvegbe veszik. Ezt a tartályt egy harmadik tölti ki, figyelembe véve azt a tényt, hogy idegen anyagok (vér, vizelet) ne kerüljenek bele.

A gyűjtemény 11. 00 óráig készül. Ha a székletet hűtőszekrényben tárolja, az 8 órán belül megvizsgálható. De a legjobb esetben az összegyűjtött anyagot egy órán belül át kell szállítani a laboratóriumba. A széklet adományozásakor alá kell írnia a korsóját.

A fekália adományozása előtt a páciensnek előre fel kell készülnie. Ehhez egy hét alatt le kell állítani az anthelmintikus gyógyszerek, az emésztés normalizálására szolgáló speciális tabletták és az antibiotikumok szedését. Emlékeztetni kell arra, hogy a rektális kúpok és a különféle beöntések a gyűjtési eljárás előtt tilosak, és a zsíros ételek használatát négy nappal az eljárás előtt semmivé kell tenni.

Ez a típusú diagnózis az egyik legolcsóbb, de a felmérés információtartalma gyakran nem tükrözi az igaz képet egyetlen ellenőrzés után.

A helminták nem tojnak minden este, ezért ezt a vizsgálatot 2–4 alkalommal, 3-5 napos időközönként végezzük. Ha több sikeres teszt negatív eredményt adott, akkor 99% -ban biztos lehet abban, hogy nincsenek parazitáló férgek a belekben.

elemzés a paraziták jelenlétéről a szervezetben

Kaparás

Az enterobiasis fő és legegyszerűbb vizsgálata. Jelentése a pinworm petesejtek felismerésében rejlik, amelyek éjszaka nagy mennyiségben rakják le őket a végbélnyílásba.

A kenetet egy speciális spatulával vagy egy szokásos nedvesített pamut törlővel veszik fel. Alternatív megoldásként finoman ragasszon szalagot a végbélnyílásra és a perineumra, majd ragassza rá egy speciálisan előkészített tiszta üvegre.

A paraziták vizsgálata előtt hermetikusan tiszta zacskóba kell őket csomagolni, és a lehető leghamarabb a laboratóriumba kell szállítani. Hűtőszekrényben tárolva az anyag legfeljebb öt órán át használható marad.

A kaparás, csakúgy, mint a paraziták székletének vizsgálata, olcsó teszt, de csak egyfajta férget észlelnek.

A vérvizsgálatok típusai

A vérvizsgálatok mindegyik típusa megbízhatóan tájékoztat egy bizonyos kártevő jelenlétéről az emberben. Káros létfontosságú tevékenységük során a mikroorganizmusok különféle toxinokat bocsátanak ki, testünk pedig antitestekkel reagál.

A paraziták gyakran a májban és a tüdőben élnek, és más módon nem mutathatók ki.

Vannak ilyen vérvizsgálatok:

 • a trichinosis kórokozójáról;
 • enzim immunvizsgálat (ELISA);
 • Tábornok;
 • a lamblián;
 • az echinococcus kórokozójáról;
 • az ascariasis kórokozójáról;
 • az opisthorchiasis kórokozójáról;
 • a toxocariasis kórokozójáról.

Ezen vizsgálatok mindegyike pontosan meghatározza a káros élőlények jelenlétét és az antitestek által okozott szervkárosodás mértékét. De annak kiválasztásához, hogy mely parazita teszteket kell átadnia, mindig orvoshoz kell fordulnia.

Még egy általános vérvizsgálat is pontosan jelezheti a parazita pinworms vagy ascaris jelenlétét. Például a megnövekedett immunglobulin antitestek kimutatása ELISA-val a paraziták számára 90% -os pontossággal lehetővé teszi az emberi testben előforduló helminták bármely típusának diagnosztizálását.

A legfontosabb az, hogy kapcsolatba lépjen egy tapasztalt szakemberrel, aki megmondja, milyen elemzésre van szüksége a paraziták azonosításához.

Mielőtt vért adna elemzés céljából, előzetesen el kell utasítania az összes olyan gyógyszer szedését, amely káros hatással lehet a vizsgálatra. Célszerű erről konzultálni orvosával.

A teszt előtti napon a zsíros ételeket, az alkoholt, a szénsavas italokat és mindenféle édességet szükségszerűen kizárják az étrendből. Maga az eljárás reggel éhgyomorra történik.

Körülbelül 4 ml mennyiségben adnak vért a kubitalis vénából. A vizsgálat eredményei általában 2-3 nap múlva készen állnak, de néhány parazita szervezet azonosítása akár 9 napot is igénybe vehet.

Hogyan lehet azonosítani a parazitákat más módszerekkel

Ritka esetekben, hogy pontos képet kapjon a betegség kialakulásáról, a szakember előírja:

 • mellkas röntgen- meszesedést mutat a tüdőben, a vállövben és a májban, ami disznószalagféreg jelenlétét jelenti;
 • a mellkas számítógépes tomográfiája- megjeleníti a meszesedéseket, valamint a pneumosclerosis területeit;
 • Ultrahang- lehetővé teszi lekerekített ciszták megtekintését.

Profilaxis

A káros lényekkel való fertőzés mindig sok egészségügyi problémával jár.

Ezért, hasonlóan más betegségek elleni küzdelemhez, jobb a kártevők elleni küzdelem megelőzéssel, amely egyszerű műveletekből áll:

 • gyakrabban mosson kezet;
 • enni bevált ételt;
 • a húst és a halat alapos hőkezelésnek vetik alá;
 • rendszeresen tartsa be az intim higiéniát.

De még az összes szabály betartása sem garantálja a 100% -os biztonságot. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a tüneteket, de azonnal forduljon szakemberhez, és végezze el a szükséges kutatásokat.